pondělí 15. prosince 2014

Rozhovor s Jirkou Žákem

"Každý, kdo závody pořádá, musí být tak trochu masochista"



Jirka Žák z občanského sdružení Lezení do škol, je jeden z organizátorů velmi povedeného Mistrovství České republiky v boulderingu 2014 a také závodu ČP v loňském roce. Jirkovi jde organizace závodů od ruky, jeho práce se květinkám z BORDEL Teamu moc líbí, tak jsme se rozhodly jej vyzpovídat.


Slaný / Praha / Brno / prosinec 2014

Můžeš stručně představit aktivity sdružení Lezení do škol?
Hlavním cílem Lezení do škol, je umožnit dětem na školách si lezení (bouldering) vyzkoušet a školám nabídnout možnost, jak děti přitáhnout k pohybu.
Další aktivitou je pořádání boulderingových závodů na atraktivních místech.

http://www.lezenidoskol.cz/

Jak ses dostal k organizování závodu?
V roce 2008 jsme otevřeli ve Slaném bouldrovku, no a tím to vlastně vše začalo.

http://www.lezenidoskol.cz/

Co tě na tom baví a co naopak štve?
Každý, kdo závody pořádá, musí být tak trochu masochista. Před závody si pořád říkáš. Co jsem ještě zapomněl? Přijede dost závodníků? Vyjde nám to počasí? Přijde dost diváků? K tomu se pořádně nevyspíš, žaludek máš jak švestku, stále předáváš informace a někoho úkoluješ a najednou je po všem, závody skončily.
Ty máš pocit, že tohle už snad nikdy nechceš zažít a pak to přijde, někdo ti jenom poděkuje, někdo napíše něco, co tě potěší a ty víš, že to smysl má a za rok do toho jdeš znovu. Je to prostě jedna velká výzva.

Hodně mě štve, když se na závod předem přihlásí skoro 60 chlapů a 25 žen a pak přijede s bídou půlka, tak si říkáš proč, přitom je to vrchol sezóny.

Jak reaguješ na kritiku. Byla letos vůbec nějaká?
Pokud je kritika oprávněná a konstruktivní, tak se jí snažím využít pro zlepšení.
Letos kritiky moc nebylo, ale sám vím, že vše úplně na 100% nebylo a je kde se zlepšovat.

Letošní MČR ve Slaném na náměstí bylo parádní! Co chystáte pro příští rok? Budete pořádat ČP, příp. další závody, chystáte nějaké změny?
Závody na Slánském náměstí jsou již hodně populární a je to vidět na divácké kulise.
V září by se mělo konat jedno z kol Českého poháru v boulderingu a součástí budou již tradiční závody O pohár Královského města Slaný dospělých a dětí.
Něco navíc se chystá, ale to si zatím nechám pod pokličkou.

http://www.boulderzavody.cz/
http://www.boulderzavody.cz/

Zaslechly jsme, něco o plánu uspořádat v ČR v horizontu pěti let svěťák. Můžeš nám o tom něco prozradit? A klidně se rozepiš, jsme zvědavé!
S Romanem se o tom docela dost bavíme, proč by se v ČR nemohl svěťák konat.
Je to prostě další možnost jak bouldering v ČR zpropagovat.

Když se domlouváš se stavěči, dáváš jim nějaké pokyny? Například ohledně obtížnosti, nebo preferovaného stylu, přiblížení se svěťákovým bouldrům, apod.?
Vždy se snažím vybírat stavěče, kteří mají zkušenosti. Na nás je jim připravit pořádnou stěnu, hodně struktur a chytů a dostatek času na přípravu cest, to ostatní nechávám na nich.

http://www.boulderzavody.cz/

Můžeš nám prozradit, v jakých částkách se pohybuje taková organizace závodu typu MČR? Co všechno se musí zařídit, abys mohl takový závod uspořádat?
Celý závodní víkend vyšel zhruba na šest set tisíc. A co se musí udělat, toho je spoustu. Jako první a nejdůležitější je si říci, že to opravdu uděláme, pak se domluvit z ČHS, že nám závod bude přidělen. Když tohle máme, tak začíná rozesílání prezentací partnerům a přesvědčování, že je to to, do čeho by měli své peníze vložit, a že to má pro ně nějaký smysl. Mezi tím si připravit kvalitní časovou osu a scénář, který musí sedět a kolem kterého se v den závodu vše točí.
Zhruba dva měsíce před závody začíná kolečko schůzek a rozdělování úkolů, každý musí vědět, co má dělat.
V samotný den závodu, by to mělo už fungovat samo bez našeho zásahu, ale to většinou tak nefunguje.
A po závodech, články, fotky, videa, závěrečné zprávy a přesvědčování partnerů na další rok.
To je zhruba v kostce co to obnáší.

Nedávno se na Internetu objevila diskuse na téma, jak čeští závodníci berou závody vážně. Co si myslíš o přístupu závodníků u nás? Může ČHS nebo organizátoři jako ty nějak pozitivně ovlivnit míru "profesionality" samotných závodníků?
Profesionalitě v lezení celkově se nedá vůbec hovořit, každý kdo se v tuto chvíli pohybuje na české závodní scéně, je amatér, až na Adama, to je výjimka.
Musíme brát na zřetel, že všichni závodníci to dělají jako svého koníčka a přitom se musí také něčím živit, pokud nejsou ještě doma u rodičů, kteří je podporují.
Pokud lezci uvidí možnost, že si vydělají i nějaké ty peníze, tak začnou na sobě daleko více makat a podřizovat svůj kalendář závodům.
V letošním roce se lezení v očích veřejnosti hodně zviditelnilo a to díky ČHS, který zajistil smlouvu s ČT sport na reportáže, ze všech závodů Rock Point Českého poháru v boulderingu 2014, Rock Point MČR v boulderingu 2014 a MČR v lezení na obtížnost 2014. Dalším plusem jsou závody, které se konají na veřejných místech, to může být ta správná cesta jak lezení celkově zviditelnit a přivést do něho nějaké silné partnery a tím i peníze.
V neposlední řadě vidím budoucnost v těch stovkách malých lezců, kteří mají vše před sebou.

Co je podle tebe klíčem k dalšímu posunu kvality české závodní scény? (Ať z hlediska organizátorů, ČHS nebo závodníků)
Velmi důležitá je propagace lezení, ať formou závodů s kvalitním doprovodným programem pro celé rodiny a to na veřejných místech, nebo propagace lezení mezi dětmi a tím přitažení lezecké základny, která bude generovat talenty pro sportovní lezení a tím mezi závodníky konkurenci, která je vždy nejlepším hnacím motorem k úspěchu a zlepšování se.

Pro koho je podle tebe určena série ČP - jsi zastánce spíše širokého startovního pole, tj. i slabších lezců, nebo ČP jako vysoce prestižní záležitosti, kam by měli být vpuštěni jen ti nejlepší (např. systémem kvalifikace skrze závody nižší kategorie)?
ČP a MČR by měly být top závody v republice, kterých se účastní ti nejlepší lezci z celé ČR, ale v tuto chvíli tomu tak není a zároveň mi jako pořadatelé máme zájem, aby na závody přijelo vždy co nejvíce závodníku a nejlépe závody byli jednodenní. To jsou věci, které si trochu odporují, a s tím budeme muset něco udělat. Tak to je další výzva…

Jirko, můžou se příští rok holky těšit na tílka? Letos proběhlo neformální hlasování a až na Katty, která chce lézt ve spodním prádle, mělo tílko drtivou podporu. Co? :)
Mně by se osobně jako chlapovi zamlouval návrh od Katty, ale těžko by to prošlo u partnerů.
Já osobně si myslím, že je úspěch mít na každém závodě trika.

Píseň pro dnešní den?
Frankie Goes to Hollywood - The Power Of Love


Peliška&Olše

Žádné komentáře:

Okomentovat